Menu Sluiten

Onderhoud van een konijnenhok

Een geschikt konijnenhok vinden kan soms al een hele opgave zijn. Wanneer deze zoektocht is geslaagd wil je natuurlijk ook zo lang mogelijk plezier hebben van het gekozen hok. Goed onderhoud zal de levensduur van het hok ten goede komen en zal ook indirect bijdragen aan de gezondheid van je konijnen.

Materiaal

Het onderhoud van je konijnenhok is deels afhankelijk van het gekozen materiaal, een kunststof hok is minder onderhoudsintensief dan bijvoorbeeld een houten hok. Dit is een belangrijk aspect bij het kiezen van een hok. Wanneer je gekozen hebt voor een houten hok is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van het houtwerk. Onbehandeld hout heeft best veel te lijden in de buitenlucht en het is daarom belangrijk dat dit goed wordt behandeld om de levensduur te verlengen. Ook raden wij aan een fundering te maken voor een goede afwatering. Uiteraard is dit niet nodig als er gekozen wordt voor een konijnenhok op poten.

konijnenhok onderhouden

Beitsen

Een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je houten konijnenhok is het beitsen. Wanneer je een hok kiest dan wordt deze meestal als bouwpakket geleverd of je kunt deze in doos meenemen vanuit de winkel. Voor het behoud van het hok is het verstandig om de panelen te beitsen voordat je het hok gaat monteren. Ook de panelen van een eventuele ren dien je mee te nemen als deze van hout zijn. Op deze manier wordt al het houtwerk meegenomen en is het geheel goed beschermd tegen de weersomstandigheden. Gebruik voor het behandelen van het hok altijd een beits op waterbasis, dit is niet schadelijk voor de konijnen. 

Is de kleur van het hok naar wens dan is een transparante/kleurloze beits ideaal. Wil je de kleur van het hok nog aanpassen dan kan dit gemakkelijk door een gekleurde beits te kiezen. De droogtijd van de beits kan per merk en variant verschillen, houd altijd de tijd aan die op het blik aangegeven staat als minimale droogtijd. 

Regelmaat

Wanneer het hok is behandeld voor gebruik dan biedt dit in het begin in een goede bescherming voor buiten, een behandeling voor gebruik is echter niet voldoende voor de lange termijn. Hout is een natuurproduct en dus niet onderhoudsvrij. De slijtage is afhankelijk van het gebruik en de gekozen beits, gemiddeld genomen zou je voor het behoud van het hok het houtwerk iedere 2 jaar opnieuw dienen te behandelen. Je hoeft het hok niet opnieuw te demonteren, een behandeling van het houtwerk aan de buitenzijde met een nieuwe laag beits is voldoende. Merk je dat er wat meer oneffenheden op het hok zichtbaar zijn dan zou je ervoor kunnen kiezen om het hout eerst licht op te schuren voordat je opnieuw gaat beitsen, de beits trekt dan extra goed in.

Schoonmaken

Het schoonmaken en schoon houden van het konijnenhok heeft niet alleen een positief effect om de levensduur van het hok maar het is ook van belang voor de gezondheid van de konijnen. De meeste konijnenhokken hebben voor het nachtverblijf een schuiflade welke gemakkelijk uit het hok te halen is. De bodembedekking kan op deze manier direct in de container gedaan worden en tegelijkertijd kun je de raden van de lade goed schoonmaken met een doekje of spons. Afhankelijk van het aantal konijnen dien je de schuiflade minimaal 1 keer per week schoon te maken. Wat ook gemakkelijk is voor het schoon houden van het hok en tevens bevorderlijk is voor de levensduur ervan is het gebruik van een konijnentoilet. Konijnenurine is een erg bijtende vloeistof wat snel het houtwerk aan kan tasten, een kunststof konijnentoilet in combinatie met een goed absorberende bodembedekking vangt de urine op en zorgt ervoor dat dit niet de gelegenheid krijgt om in het houtwerk te trekken. 

Naast je wekelijkse routine is het ook aan te raden om het hok een grondige schoonmaakbeurt te geven. Je kut dit het beste doen wanneer het hok ook goed kan drogen in het voorjaar of de zomer. In plaats van enkel de bodembedekking verschonen kan je het gehele hok afnemen met een vochtige doek met eventueel een geschikt schoonmaakmiddel zoals halamid. Doordat je het hok een goede reinigingsbeurt geeft verklein je de kans op bacteriën, schimmels en ziektes die zich anders misschien kunnen verspreiden. Wanneer je schoonmaakmiddel gebruikt is het belangrijk dat er geen restanten achterblijven, veeg goed na met een doek met enkel water.

Tot slot

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je gekozen hok en het onderhoud is hiervan een belangrijk aspect. Een goede schoonmaakroutine in combinatie met de juiste beits zullen de levensduur van je hok bevorderen. Gebruik voor het gemak eventueel een konijnentoilet en kies voor een goed absorberen bodembedekking. Een schoon en behandeld hok is zowel voor het baasje als het beestje erg prettig.